28 березня 2015

На роковини Шевченка

        У всіх небайдужих до українського слова березень асоціюється з роковинами народження Великого Кобзаря. 2015 рік не став винятком.                                                   В Урожайнівській ЗОШ І-ІІІ ступенів учні й вчителі, як завжди, ретельно готувалися до «шевченківських днів». Адже ніколи, мабуть, за останні десятиліття твори Кобзаря не звучали так по-сучасному, як сьогодні: «Борітеся- поборете!» або 

                                                І на оновленій землі
                                                Врага не буде, супостата,
                                                А буде син, і буде мати,
                                                І будуть люди на землі.
Молодші школярі на чолі з заступником директора з виховної роботи   Сідоровою О.Г. та вчителями-класоводами Сердюк С.Ф., Мєдвєдь О.М., Жебою І.В., Шелін Т.Ю. вчилися декламувати вірші Т.Г.Шевченка, усі старанно готувалися до літературного  свята «Шевченкове слово в віках не старіє», у рамках якого проводився конкурс на кращого виконавця поезій Кобзаря.            
І ось настало довгоочікуване свято. Учні 1-5 класів хвилюються: хоч би не забути рядочки улюблених творів, які хочеться якнайвиразніше виконати. Ведучі – учні 11 класу Івашина В. і Ясиневич Т. – розпочинають святкове дійство. І ллються з вуст малечі такі знайомі кожному українцю слова Шевченкових поезій: «Садок вишневий коло хати…», «Заповіт» та ін. І ось журі вже оголошує переможців: І місце – Сєдов Дмитро (1 кл.), Батюк Валерія (5 кл.), ІІ місце – Удод Вікторія (4 кл.), Ясиневич Катерина (2 клас), ІІІ місце – усі учасники конкурсу (не хочеться голові журі Лисенко Л.О. нікого образити, адже дітки так старалися, молодці!).
А старшокласники теж не пасуть задніх! Учитель української мови та літератури Лисенко Л.О. ще в лютому оголосила: « Цього року до 201-ї річниці від дня народження Т.Шевченка проведемо інтелектуальну гру «Найрозумніший»». І гортають учні сторінки «Кобзаря», переглядають презентації, документальні фільми про життя Тараса Григоровича. Адже кожен, хто хоче взяти участь у грі,  прагне довести, що саме він найкраще знається на творчості Великого Кобзаря, тому треба поновити в пам’яті найдрібніші деталі  життєвого і творчого шляху справжнього патріота України.
Нарешті І-й тур гри «Найрозумніший» розпочався. Усе, як у відомому телешоу: учасники не зводять очей з мультимедійного екрану, на який спроектовано запитання, а Лисенко Л.О., як Тіна Канделакі, скоромовкою їх зачитує одне за одним. Тут треба бути уважним, щоб вчасно дати правильну відповідь. І вже з 12 учасників у ІІ тур гри проходять тільки 6: усі вони учні 11 класу (еге ж, вони в школі найбільше знають!).   9-класникам трохи образливо (вони щойно закінчили вивчати творчість поета), та Кобзар з портрета на стіні уважно стежить, щоб усе було по-справедливості, тому до журі претензій не мають. Глядачі, учні середніх класів, уболівають кожен за свого фаворита гри, хочеться підказати відому інформацію про твір чи самого поета, але не можна… Для них окремо є вікторина.
Доки журі підраховує бали – музична пауза: звучать пісні на слова Т.Шевченка: «Заповіт», «Сонце заходить, гори чорніють»…
І знову продовжується чесна боротьба за звання найрозумнішого учня школи між учасниками вже останнього туру, у який проходять лише 3 учні: Ясиневич Т., Івашина В., Ковалюк В. «Хто ж, хто ж із них?..»- не терпиться уболівальникам. Журі підводить підсумок: « Найрозумніший – Віталій Івашина!»
Свято-гра  добігає кінця, в учнів піднесений настрій, нагороджуються грамотами переможець та фіналісти, фото напам’ять… Останнім  акордом звучать слова ведучої Собецької Яни, звернені до Т.Шевченка:
                                     Живи, поете в бронзі і граніті,
                                     Живи, поете, в пам’яті людській,                                                                                    Живи в піснях, живи у «Заповіті»,                                                                                   У слові праведнім, у славі віковій.
                   
















Немає коментарів:

Дописати коментар